W latach 1890-1930 w Stanach Zjednoczonych wybudowano więcej domów niż we wszystkich poprzednich latach razem wziętych. Bardzo niewiele domów miało wbudowane szafki kuchenne w XIX wieku i dopiero pod koniec lat 20. szafy wnękowe stały się standardowym wyposażeniem kuchni.

Stolarz Białystok a jego popularność

Około lat 90. ubiegłego wieku kilku producentów mebli w stanie Indiana odkryło, że wolnostojące szafki kuchenne z magazynem i miejscem do pracy (głównie szafki piekarnicze z dodatkowym magazynem) są łatwe w sprzedaży. Było to stanowisko pracy w kuchni z magazynem składników i sprzętu, gdzie kucharz mógł zakończyć całe przygotowywanie potraw i nie ruszać się aż do momentu, gdy nadszedł czas gotowania. Firma Hoosier Manufacturing Company była jednym z tych pierwszych producentów. W 1900 r. firma przeniosła się z Albany w stanie Indiana do Nowego Zamku w stanie Indiana.

Zaczęła usprawniać proces produkcji i dystrybucji, a także była silna wiara w reklamę. W 1906 r. firma zatrudniała 146 pracowników. Produkt firmy był promowany na poziomie krajowym jako oszczędzający kroku, a jego popularność doprowadziła do tego, że termin „szafka Hoosier” stał się terminem rodzajowym dla tego stylu szafki kuchennej – podobnym do terminu „kleenex” (tkanka twarząca o nazwie „Kleenex” produkowana przez Kimberly-Clark), stając się terminem rodzajowym dla tkanek twarzy. Polecany jest stolarz Białystok.

Stolarz - specjalista zajmujący się stołami

W latach 1900-1930 szafy Hoosier cieszyły się dużą popularnością. Hoosier Manufacturing sprzedał dwa miliony szaf od początku do 1920 r., a konkurenci sprzedali dodatkowe szafy. Biorąc pod uwagę, że w tym czasie w Stanach Zjednoczonych było około 20 milionów gospodarstw domowych, aż 10 procent domów posiadało szafy Hoosier Manufacturing, a dodatkową nieznaną ilość stanowiły szafy Hoosier wyprodukowane przez konkurujące ze sobą firmy.

Stolarz Białystok

W latach 20. szafy Hoosier nadal cieszyły się popularnością, ale od tego czasu zaczęto budować domy z nowocześniejszymi kuchniami, w których znajdowały się szafy wnękowe, blaty i inne wyposażenie. W ten sposób szafka Hoosiera w dużej mierze zniknęła. Niektórzy z producentów podzielili się na szafy do zabudowy i meble kuchenne Jednak Wielki Kryzys jeszcze bardziej utrudnił sprzedaż. Do 1935 r. szafy Hoosier uznano za „staromodne”. Dwóch największych producentów, Hoosier Manufacturing oraz G.I. Sprzedający i Synowie, zostało zamkniętych odpowiednio w 1942 r. i 1950 r.

Szafki Hoosier to wolnostojące szafki kuchenne na małe kółka. Uważana jest za ulepszoną wersję szafki piekarskiej. Szafka piekarnicza to stół z jednym lub kilkoma pojemnikami pod spodem. Posiada małą powierzchnię roboczą i płytką górną część na szczycie stołu, która służyła do przechowywania misek, patelni i naczyń kuchennych. Szafa Hoosier rozszerza się na szafę piekarniczą, oferując wysuwaną przestrzeń roboczą/półkę i schowek na wszystko, co potrzebne do gotowania. Szafka dolna ma zazwyczaj jedną dużą komorę z półką wysuwną pokrytą metalem, która oferuje więcej miejsca do pracy, oraz kilka szuflad z jednej strony. Górna część jest płytsza i posiada kilka mniejszych przedziałów z drzwiami.